Her er alt, hvad du skal vide for rigtigt opsætning af dit vildtkamera

Her er alt, hvad du skal vide for rigtigt opsætning af dit vildtkamera

Korrekt opsætning af dit vildtkamera er afgørende. Forskellen mellem at fange et fantastisk billede af dit mål eller slet ingenting ligger i den rigtige opsætning af dit vildtkamera.

Der er nogle grundlæggende retningslinjer, du bør følge, hvis du ønsker at få det bedste ud af dit kamera. Uanset om du lige har anskaffet dit første kamera eller er en erfaren jæger, der søger ny viden, vil denne vejledning lære dig alt, hvad du behøver at vide om at konfigurere et vildtkamera.

Opsætningen af dit vildtkamera

Vildtkameraets opsætningsrem er det mest anvendte udstyr til opsætning og er normalt inkluderet i kassen. Den kan også købes separat, hvis det er nødvendigt. Opsætningsremmen går omkring bagsiden af kameraet og bindes fast til et træ, hvilket sikrer kameraet. Nogle vil sige, at det er en fordel, da det ikke skader træet, men det kan begrænse justeringsmulighederne for kameravinklen. Alt i alt er vildtkameraets opsætningsrem en simpel og effektiv måde at opsætte dit kamera på.

For at undgå overeksponerede eller alt for lyse billeder, bør du placere kameraet med siden vendt mod solopgangen eller solnedgangen.

Fjern eventuel uønsket vegetation direkte foran kameraet. Lidt dække er godt, men sørg for, at intet blokerer kameraets synsfelt. Du vil ikke ende med en masse billeder af den samme gren, fordi den bliver blæst ind foran kameraet. Sådan sikrer du de bedste optagelser.

Hvor højt skal du montere et vildtkamera?

Valget af kameraplacering afhænger i høj grad af det bytte, du er på jagt efter. Det bedste er at montere kameraet i den samme højde som dit ønskede bytte. Hvis for eksempel dit mål er at fange billeder af hjorte, er det ideelt at placere kameraet rundt 1 meter over jorden.

Du kan også vælge at montere kameraet lidt højere, omkring 1,8 eller 2 meter over jorden, hvis du er bekymret for, at kameraet kan skræmme dyrene væk. Vildtkameraer er normalt farvet i naturlige nuancer eller er camoufleret, så de ikke er lette at opdage.

At have et kamera med pan- og tilt funktion er også meget gavnligt. Det giver dig mulighed for automatisk at justere og dreje kameraet for at optage et specifikt område. Dette betyder, at du ikke behøver at gå hen og justere kameraets position hver gang. Det gør det hele mere bekvemt og effektivt.

Et godt forslag er Reolinks KEEN Ranger PT, som er et vildtkamera, der tilbyder 4G-netværksforbindelse og Pan- og Tilt-funktion. Disse kameraer koster dog oftest lidt mere, grundet den ekstra funktionalitet. Ønsker du en pris billig alternativ, hvor du får virkelig meget for pengene? Så er HIKMICRO M15 Vildtkamera med 4G også et godt forslag. 

Hvor skal du montere et vildtkamera?

Kameraplaceringen spiller en afgørende rolle i vildtovervågningen. Generelt anbefales det at placere dine kameraer steder, hvor du ved, at dyrene ofte opholder sig, for at øge chancerne for at overvåge dit mål. Dog kan dit valg af placering også påvirkes af årstiden og det specifikke dyr, du forsøger at optage. Det handler om at finde den rette balance mellem kendte vildtstier og den optimale vinkel for at opnå de bedste resultater.

Her er nogle tips til, hvor du kan placere dit kamera:

Føde- og vandkilder: Alle dyr har behov for føde og vand. Det kan derfor være gavnligt at forstå deres kostvaner og spisemønstre, inden du positionerer dit kamera. Dette vil hjælpe dig med at finde den mest optimale placering. Områder med ferskvand, såsom floder og søer, udgør gode steder at observere byttedyrene ved hjælp af dit kamera. Disse områder tiltrækker ofte en bred vifte af dyreliv, hvilket øger dine chancer for vellykket overvågning.

Rasteområder: Et rasteområde er, hvor dyrene finder hvile mellem deres måltider. Det er normalt et centralt område for dem.

Valget af rasteområde kan variere fra dyr til dyr, men generelt foretrækker de steder, hvor de føler sig trygge og let kan opdage eventuelle trusler. Placering af dit kamera nær sådanne områder kan betyde fantastiske optagelser af vildtet.

Stikveje der krydser hinanden: Når du har identificeret, hvor dit bytte ofte opholder sig, er det en god idé at finde steder, hvor stikveje krydser hinanden. Et ideelt punkt ville være, hvor stier fra vandingssteder og rasteområder mødes. Dette er potentielt stærke steder at placere dit kamera og fange naturlige bevægelser og interaktioner.

Opsætning af et vildtkamera - Trin-for-Trin guide

Inden du går i gang med opsætningen, er det en god idé at bruge en fugtig klud til at tørre kameraet af. Rengør linsen og andre områder for at undgå pletter på dine optagelser. Sørg for, at dit SD-kort har tilstrækkelig plads, inden du indsætter det. Det er også vigtigt at bruge handsker under opsætningen, da dyrene ofte har en skarp lugtesans. Dette reducerer risikoen for, at de bemærker vores duft på kameraet.

Når du har valgt en placering, skal du sikre dig, at kameravinklen er korrekt, og at intet blokerer kameraets synsfelt. Hvis det er muligt, bør du montere kameraet højt og skjult. Undgå også at placere kameraet mod solen for at undgå ødelæggelse af optagelserne.

Når kameraet er tændt og konfigureret, bør du gennemse kameraets feed for at sikre, at alt er indstillet korrekt. Fjern eventuelle lavt hængende grene, der kan udløse kameraet unødvendigt. Hvis du bruger et Reolink-kamera, kan du indstille appen til at ignorere bevægelser fra visse objekter og derved reducere falske alarmer.

Prøv at undgå at besøge kameraet for ofte. Husk, at din duft kan skræmme dyrene væk. De fleste vildtkamera-apps tilbyder statistikrapporter, såsom batteriniveau, der hjælper dig med at holde øje med dit kamera. Hold også øje med kapaciteten på dit SD-kort. Afhængigt af hukommelsesstørrelsen kan det blive fyldt op i løbet af et par måneder. Ved at følge disse trin kan du maksimere din chancer for vellykket overvågning af dyrelivet.

Lad vildtkameraet udføre sit arbejde

Når vildtkameraerne er sat op og i funktion, er det bedst at lade dem være. Selvom du måske har lyst til at tjekke dem hele tiden, så undgå at besøge stedet i et stykke tid for at lade området forblive uforstyrret.

Afhængigt af, hvor du har placeret kameraet, bør du lade vildtkameraet stå i mindst to uger eller mere. I løbet af denne periode kan du forvente at optage omkring 2000-3000 billeder og flere videoer. Selvfølgelig vil ikke hvert eneste billede være af værdi. Men hvis kameraet er korrekt indstillet, vil det give dig yderst værdifuld information om dyreaktivitet og bevægelser i det område, hvor du har placeret vildtkameraet. At give kameraet tid til at indsamle data uden forstyrrelser vil forbedre dine chancer for at opnå meningsfulde og givende optagelser.

Tilbage til blog
1 af 3